Post

Avatar
Als ik een schrijfworkshop begin met de misconceptie 'iedereen kan schrijven' & dat vervolg met 'maar niet iedereen kan *goed* schrijven' (en dat ik hen ga helpen beter te leren schrijven); is dat handig of stuit dat mensen tegen de borst? Context: het is een workshop waarin ik wetenschappers...
Avatar
Nee, dat is denk ik wel correct gevat! 😁 Het klopt ook wel. Want op de basisschool en middelbare school leer je enigszins om goed te schrijven (mbv grammatica, spelling en stijlregels). Maar op de vervolgopleiding gaat het toch vaak over de inhoud. Niet: hoe schrijf ik een leesbare publicatie?
Avatar
En al helemaal niet over: hoe vertaal ik die wetenschappelijke publicatie naar een tekst die leesbaar & te begrijpen is voor mensen buiten mijn vakgebied? (daar is de workshop dus voor)
Avatar
Heel goed. Ik ben academisch geschoold, maar de meeste wetenschappelijke artikelen zijn toch gans onmogelijk door te komen?! Waarom doen 'we' dit als wetenschappers of onderzoekers elkaar eigenlijk aan? 😭
Avatar
Misschien omdat veel wetenschappers helemaal niet zo'n behoefte hebben om daadwerkelijk te worden gelezen, zolang ze met hun publicaties maar punten voor hun carrière scoren?
Avatar
En vlak het 'zo doen we dat nu eenmaal' ook niet uit.
Avatar
"Als ik lekker lange zinnen maak, met veel bijzinnen, en het liefst ook nog een tangconstructie erin - zoals deze - kom ik intelligenter over bij mijn collega's, en dat is goed."
Avatar
(En iets dergelijks geldt ook voor jargon. Dat heeft weliswaar een functie, maar wordt echt niet altijd alleen maar functioneel gebruikt.)
Avatar
Het moet zo van mijn begeleider. Ook vaak gehoord
Avatar
Avatar
Ik zal me altijd een verhaal van Niek Lopes Cardozo herinneren. Die vertelde dat hij, nadat hij de Fusion Road Show had ontwikkeld, een paar simpele dingen daaruit ook in voordrachten op congressen ging gebruiken. Zoals beginnen met het resultaat. Dat bleken de toehoorders erg fijn te vinden.
Avatar
Niek kon (en kan) dat als geen ander. Veel van geleerd. En met die omgekeerde volgorde hoef je echt niet je hele clou weg te geven; sterker nog, een spanningsboog werkt in presentaties (en tekst) heerlijk. "Maar hoe zit het nou met dat ene ding wat je aan het begin vertelde?"
Avatar
Tevens: he, Huub Eggen op Bluesky! Tof om je hier te zien.
Avatar
👍 Ik ben hier al een tijdje maar niet altijd even actief.
Avatar
Waar komen we uit met z'n allen op deze stille weg?
Avatar
Een Waddeneiland? Ik zou haast Schier denken.
Avatar